Hilkka Kemppi Tukevasti ilmassa

Maahanmuuttajat vahvistavat Suomen kilpailukykyä

Maahanmuuttajien kotoutumisen onnistuminen on meidän sukupolvea, suomalaista identiteettiä ja suomalaisten maailmankuvaa määrittävä kysymys. Ihmisillä on maahantulon syystä riippumatta monenlaista koulutusta ja tietotaitoa, jota me emme osaa vielä Suomessa hyödyntää. On kapea-alaista ajatella, että maahanmuuttajat voisivat työskennellä vain liukuhihna-aloilla.

On uskallettava ajatella uusiksi. On sekä yksilön että yhteiskunnan etu, jos maahanmuuttaja voi hyödyntää ja kehittää jo hankittua osaamistaan. Esimerkiksi arvokas kulttuurillinen tieto- ja kielitaito kasvattavat Suomen kilpailukykyä.

Työhön pääsyn kynnyksiä on madallettava, mistä hyvänä esimerkkinä on nyt esillä ollut turvapaikanhakijan kolmen kuukauden työkarenssin lyhentäminen kuukauteen. Myös esimerkiksi oppisopimusjärjestelmää täytyisi päästä paremmin hyödyntämään.

Jos osaaminen pystytään tunnistamaan, eivät turvapaikanhakijatkaan jää passiivisiksi avustettaviksi. Kotouttaminen tarkoittaa erityisesti sitä, että selvitetään mitä ihminen osaa ja mistä hän on kiinnostunut. Joukossa on monenlaisten ammattien osaajia.

Kotouttamisessa tärkeää on maahanmuuttajien osallisuus kaikissa prosessin vaiheissa. Maahanmuuttajia tulee ottaa mukaan myös osaamisperusteisiin yhteisöihin kuten erilaisiin tutkimus- ja kehittämishankkeisiin tai paikallisiin projekteihin. Tutkimusten mukaan kymmenen prosentin kasvu maahanmuuttajaväestössä johtaa kuuden prosentin kasvuun viennissä ja yhdeksän prosentin kasvuun tuonnissa (OECD 2010).

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Ja mikälaisia faktoja kirjoittajalla on näiden kilpailukyvyn vahvistamista koskevien väitteidensä perustaksi? Koulututus- ja osaamiskartoitusten tuloksia? Tietoja vastaavien, aiemmin maahantulleiden ryhmien työllistymisestä? Tietoja kotimaisista aloista, joiden työvomatarvetta tulijat voisivat tyydyttää?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Maahanmuuttajat, joiden työllisyysaste on Suomessa alle 20% (ja muissakin maissa yhtä heikko), vahvistavat kilpailukykyä?

Miksi tuollaista roskaa vain suolletaan ilmoille, vaikka lapsikin näkee asian oikean laidan?

Käyttäjän KristiinaNuotio kuva
Kristiina Nuotio

No mutta, nytpä puhut suulla suuremmalla yrittäessäsi määrittää suomalaista identtiteettiä nykynuorten ja ulkoista statusarvoamme.
Ei sitten millään-ei toden totta.
Meidän identiteettimme on paljon aienpaa ja vahvempaa perua.
Toki maahanmuuttajien onnistunut kotiuttaminen ja työllistyminen on ensiarvoisen tärkeää heidän itsensäkin kannalta saati meidän sosiaaliturvamme maksurasitteiden takia.
Meidän sivistyksemme mittaa arvioidaan tapahtumien loppurupeaksi.Jokaisella on sosiaalinen omatunto ja se mitataan tekoina eikä politikointina.
Yksilötasolla edustamme kaikille tapaamille ihmisille täällä kuin maamme rajojen ulkopuolella itseämme,osaamistamme ja sitäkautta muotoutuu lopulta tekojen kautta myös tärkeä mielikuva suomalaisuudesta.

Jälki kaikesta tulevasta voi olla myös surullinen.Ei pitäisi rahastaa tällä ikävällä maailmanpoliittisella tilanteella jota olemme juuri ratkomassa yhdessä kuiden naapureittemme ja koko EU:n tasolla ja globaalistikin heijastuu päätöksemme koko ympäristömme kannalta.

Jani Virtanen

Miksei näitä nerokkaita ideoita ole toteutettu jo pitkään vaan annettu elellä alle 20%:n työllistymisellä jo pari vuosikymmentä. Miten voidaan olettaa että nyt kun porukkaa tulee massoittain pysytään "kotouttaminen" hoitamaan kun sitä ei ole pystytty hyvän työllisyystilanteen ja vähäisen maahanmuutonkaan aikana. Ei tietenkään mitenkään mutta löysää p¤"#¤a on pakko puhua.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eiköhän oppisopimuskoulutus kannata pikaisesti aloittaa omilla työttömillä nuorillamme, ei tarvita tulkkeja eikä kielikouluttajaakaan, nuora nyt tiukalle tässä asiassa.

Käyttäjän paskapuhetta kuva
Teemu Paavilainen

Olipa taas nätisti nidottu yhteen irakilaiset kamelipaimenet ja jenkkiläiset avaruustekniikan ammattilaiset...

Näyttäisitkö Hilkka sen tutkimuksen jonka mukaan SOSIAALINEN MAAHANMUUTTO kasvattaa kilpailukykyä. Toki meillä on pian 50000 darin kielen tulkkia. Suomi-Dari -tulkkaukset onkin nykyään kysyttyjä ympäri maailman.

Käyttäjän hilkka kuva
Hilkka Kemppi

https://www.tem.fi/files/42834/TEMjul_33_2015_web_... Esimerkiksi tuolla on mielenkiintoista pohdintaa aiheesta Työ- ja Elinkeinoministeriön koonnin alla. Huomatkaa, etten puhu blogissani turvapaikanhakijoista kuin vain yhden esimerkin kohdalla. Pääsääntöisesti tässä puidaan suurta maahanmuuttajien ryhmää: työperäiset maahanmuuttajat.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset