Hilkka Kemppi Tukevasti ilmassa

Työelämä muuttui – lainsäädäntö laahaa perässä

  • Työelämä muuttui – lainsäädäntö laahaa perässä

Nopeasti muuttuvan työelämän ilmiöihin on löydettävä uusia joustavia ratkaisuja. Savupiipputeollisuus korvautuu pikkuhiljaa uudenlaisilla toimialoilla. Tilalle syntyy supercellejä ja kevytyrittäjyyttä, mutta työmarkkinaosapuolien neuvottelemat jäykät työehtosopimukset eivät koske tätä kasvavaa kansanosaa. Erityisesti politiikan toimijoiden nuorisojärjestöistä presidenttiin tulisi kääntää katseet kohti uudenlaista yrittäjyyttä.

 IT-ala on jo aiemmin vaatinut työaikojen vapauttamista ja Yle uutisoi tällä viikolla, että kymmenet tuhannet suomalaiset elättävät itsensä kevytyrittäjinä. Potentiaalia olisi enemmänkin, mutta moni pelkää ottaa riskiä, kun vaarana on joutua oman onnensa varaan.

Kevytyrittäjiksi kutsutaan ihmisiä, jotka tekevät töitä freelancereina yrittäjämäisesti, mutta ilman omaa yritystä. Laskutus tapahtuu yleensä verkkopalvelun kautta, joka hoitaa ennakonpidätykset, sivukulut ja muun byrokratian. Käteen tekijälle jää yleensä noin puolet laskutettavasta summasta. Toiminta on täysin laillista, mutta kevytyrittäjät ovat käytännössä lainsuojattomassa asemassa. Laki ei tunnista kevytyrittäjää, joten verotusperusteet ovat epäselvät, työeläkettä ei kerry, työttömyysturvaa ei ole eikä liioin työterveyspalveluita.

On inhimillisesti ja yhteiskunnallisesti kestämätöntä, että ihmiset laskelmoivat kannattaako ottaa vastaan määräaikaista tai osa-aikaista työtä, jos vaarana on menettää työttömyyskorvaus työn loputtua. Perustulo on yksi keino vapauttaa ihmisiä byrokratiasta toteuttamaan itseään, mutta samalla turvata perustoimeentulo myös siinä tilanteessa, kun töitä ei ole. Lisäksi tarvitaan riittävän laadukas julkinen terveydenhoito ja kannustava eläkekertymä myös kevytyrittäjille.

Yhteiskunnan tulisi kannustaa ihmisiä kokeilemaan, yrittämään ja oppimaan erehdysten kautta. Ihmisissä piilee valtava potentiaali, kun pääsee tekemään sitä mistä tykkää ja saa onnistumisen kokemuksia. Yksi virheaskel ei saa johtaa vararikkoon, vaan meidän pitää rohkaista toinen toisiamme kukoistamaan. Siinä yhteiskunnan rooliksi jää huolehtia siitä, että myös epäonnistumisen tilanteissa turvaverkko kestää ja auttaa takaisin jaloilleen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Heliste

Onhan meillä 0-tuntisoppareillakin työtä tekeviä eikä heilläkään ole mitään turvaa.Heitäkin on jo 80000

Mutta tämä ryhmä ei kepua ja kokoomusta kiinnosta.

Ja suurin osa it-työstäkin on normaalia rutiiinia, superrcelleissä ja vastavissa tehtävissä on vain muutama tuhat henkeä

Ei näitä supereasinatuntijoita valtavia määriä tarvita, mutta niiden varjolla yritään lopettamaan muiden työntekijöiden turva

Pekka Heliste

IT-ala tuottaa paljon kehäraakkeja eli 20 vuota painetaan pitkää päivää.

Sen jälkeen teknologia muuttuu ja sen käyttöönottoon palkataan uudet ja nuoret.Vanhat ajavat vanhan hautaan ja saavat kenkää

Työnantaja ei tietystikään kouluta vanhan teknologian henkilöitä uuteen vaan ottaa uudet

Näin kortisto saadaan täyteen ihmisiä, jotka ovat +50-vuotiaita , mutta taidot ovat vanhentuneita

Uuteen kun ei ole ollut mitään mahdollisuutta tutustua.

Yrityksille ihmiset ovat kertakäyttötavaraa

Toimituksen poiminnat