Hilkka Kemppi Tukevasti ilmassa

Elokuvatuotanto toisi miljoonia Suomeen, jos vain uskaltaisimme panostaa siihen

  • Elokuvatuotanto toisi miljoonia Suomeen, jos vain uskaltaisimme panostaa siihen

Eilen 25.11. ensi kertaa Helsingissä esitetty Saksalais-suomalaisena yhteistuotantona toteutettu lastenelokuva Lumikuningatar jäi mieleen valovoimaisena esimerkkinä suomalaisen luovan talouden voimasta.

Katsomo huokaili, itki ja riemuitsi elokuvan tahtiin samalla kun näytös herätti ajatuksia kulttuuripoliittisena kultakimpaleena. Saksan Televisioakatemia on jo asettanut elokuvan ehdolle parhaasta maskeerauksesta ja äänisuunnittelusta. Aikaisemmin elokuva on saanut palkintoehdokkuudet mm. parhaasta elokuvasta saksalaisen Grimme-palkinnon ja itävaltalaisen Romy-palkinnon saajaksi.

- Lumikuningatar -elokuva on loistava esimerkki aliarvioiduista kulttuuriviennin mahdollisuuksista, johon meillä on Suomessa upeita maisemia, ammattitaitoista ja luotettavaa henkilökuntaa sekä toimiva infrastruktuuri tarjottavanamme. Suuri kansainvälinen elokuvatuotanto toisi miljoonia maa­han, jos vain uskaltaisimme panostaa siihen, toteaa Keskustanuorten puheenjohtaja Hilkka Kemppi

Tällä hetkellä Suomessa kuvaaminen on kuitenkin kallista verrattuna niihin Euroopan maihin, joissa kotimaiseen elokuvatuotantoon on haluttu panostaa. Jopa koti­maiset tuotannot ovat siirtyneet ulkomaille halvempien tuotantokustannusten perässä.

- Suomeen tulee pe­rustaa järjestelmä, jossa elokuvatuotan­noille voidaan myöntää esimerkiksi 20 % osittaispalautus kuluista, jotka on käytet­ty Suomessa tehtyihin palveluostoihin ja suomalaisen työvoiman palkkaamiseen. Tämä vaatii toki rahallista lisäpanostusta kulttuurituotannon ja luovan talouden tukemiseen, mutta näen sen investointina, Kemppi lisää.

Pohjoismaissa tuotantokannustimet ovat tällä hetkellä käytössä ainoastaan Islan­nissa. Norja ottaa kannustimet käyttöön vuonna 2016. Euroopassa kannustimet ovat tällä hetkellä käytössä 17 maassa, kannustimien käyttöönotosta on ainoas­taan positiivisia kokemuksia.

- Lumikuningatar –elokuva kuvattiin Suomessa, koska suomalainen ympäristö kauniine luontoineen oli elokuvalle arvokasta. Elokuvan osatuotannon saaminen Suomeen oli henkilökohtaisten suhteiden ansiota. Taustalla oli suomalaisen  tuottajan ja saksalaisen elokuvaohjaajan yhteinen tahto saada elokuvan talvikohtaukset kuvattavaksi aitoihin lokaatioihin Suomen Lappiin. Elokuva onkin saanut runsaasti kiitosta visuaalisuudestaan. On kuitenkin myönnettävä, että elokuvan tuottaminen Suomessa olisi ollut taloudellisesti helpompaa mikäli Suomessa olisi käytössä kannustinjärjestelmä.  Lumikuningatar-elokuvan kotimaisen tuotantoyhtiön osakas Julius Oförsagd toteaa.

Pe­lialan tapaan suomalaista teknologiaosaamista voisi hyödyntää paljon nykyistä enemmän esimerkiksi elokuvien ja TV-tuotantojen jälkitöissä, kuten leikkaamista ja erikoistehosteiden tuot­tamisessa. Lisäksi elokuvatuotanto ei työllistä ainoastaan elokuvan työryhmässä toimivia vaan myös esimerkiksi majoitus- ja ravintolapalvelut hyöty­vät.

- On tutkittu että elokuvatuotannon alueelliset taloudellisen vaikutukset ovat 3 – 9 kertaiset suhteessa alueella käytettyyn rahaan. Eli jos tuotanto kuluttaa alueella esimerkiksi majoituspalveluiden ostamiseen 100 000 euroa on sen taloudellinen vaikutus alueelle satoja tuhansia. Erityisesti tuotantokannustinjärjestelmä mahdollistaisi ulkomaisten tuotantojen saamisen Suomeen, joiden budjetit voivat parhaimmillaan liikkua miljoonissa euroissa, Oförsagd jatkaa.

Keskus­tanuoret uskoo, että tuotantokannustimien käyttöönotto toisi Suomeen uutta kasvua. Suomen elokuvasäätiö myöntää tukea elo­kuvien ammattimaiseen tuotantoon, esittä­miseen ja levittämiseen sekä kulttuurivien­nin tarpeisiin. Vuonna 2015 tämä tuki oli 23 miljoonaa euroa ja rahoitus tuli koko­naisuudessaan veikkausvoittovaroista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

En edes tiennyt että moista elokuvaa on edes tehty, luulin että Suomalainen elokuvatuotanto on jämähtänyt sitten Muumit Rivieralla, Viikossa aikuiseksi ja Armin. Lumikuningatar varmaankin jatkaa samaa linjaa kuin Joulutarina?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Taiteellista tunnustusta voi kyllä saada mutta maksavat katsojat pysyttelevät poissa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ainakin täällä Varsinais-Suomen nurkilla Turku ja ympäristö on viime vuosina toiminut melkomoisena kuvauskaupunkina. Siellä kuvatut dekkarit, draamat ja komediat olivat teatterilevityksen kärkeä, enkä yhtään epäile etteikö pian julkaistavat historialliset elokuvat ja sarjat vetäisi hyvin yleisöä.
Tänä vuonna julkaistu komedia taisi tehdä historiaa imaisemalla elokuvateattereihin enemmän väkeä kuin mikään muu suomalainen elokuva aikaisemmin ensimmäisinä esityspäivinään.

Tuohon tietenkin vaikuttaa ympäristö mutta myös kaupungin suopea suhtautuminen elokuva-alaa kohtaan. Studio- ja työtilaa sekä avustajia löytyi kiitettävästi. Ja on aivan satavarma että onnistuneet projektit tuottavat vastaavia lisää, niin koti- kuin ulkomailta.

Toimituksen poiminnat