Hilkka Kemppi Tukevasti ilmassa

Alle 18-vuotiaiden työnteko on vapautettava loma-aikoina

Helsingin Sanomat uutisoivat eilen 4.4.2016, että nuorten alle 18-vuotiaiden kesätyöt alkavat olla lopussa. Nuorten alle 18-vuotiaiden työntekoa rajoitetaan sosiaali- ja terveysministeriön asetuksella, joka sallii alle 18-vuotiaille vain erikseen määriteltyjä kevyitä töitä. On kohtuutonta holhousta, että 17-vuotiaat eivät saa työskennellä esimerkiksi valintamyymälän kassalla.

Vaadin nuorten alle 18-vuotiaiden työnteon vapauttamista loma-ajoilta. Ikärajojen avaamisen tavoitteena on saada nuorille enemmän työpaikkoja, joita hakea. Nuorille ei ole tarvetta avata omia työehtosopimuksia jatkossakaan, mutta paikallisesti tulee olla mahdollista sopia esimerkiksi lyhemmistä työajoista. Paikallisen sopimisen myötä työnantajalla on vastuuta myös siitä, että nuoren osoitetut tehtävät eivät ole hänelle liian raskaita.

Nykyjärjestelmän rajoitusten vuoksi nuoret hyppäävät työmarkkinoiden armoille yhdessä yössä täytettyään 18 vuotta. On kummallista, että samaan aikaan kun työkokemuksen merkitys korostuu työtä hakiessa, nuorten työntekoa pyritään rajoittamaan erilaisilla lisänormeilla. On syytä olettaa, että alaikäisten työrajoitukset viivästyttävät työkokemusta ja vaikeuttavat ensimmäisen työpaikan saamista. Ne rajaavat nuoria työntekijöitä työmarkkinoiden ulkopuolelle.

On totta, että työrajoitusten perustelut vastuullisesta työllistämisestä ja loppuun palamisen riskeistä tulee ottaa tosissaan, sillä vielä kokematon nuori työntekijä ei välttämättä tunnista väsymisensä merkkejä. Työkykyä tulee opetella ajoissa ja yhdessä asiantuntijoiden ja perheen tuen kanssa. Keinotekoisten ikärajojen sijaan vastuuta huolehtia nuorten hyvinvoinnista tulee siirtää yhä vahvemmin tulevaisuuden kuntien ohjaavien hyvinvointiasemien tehtäväksi. Työssä jaksamisessa on loppujen lopuksi kyse työkyvyn opettelusta ja järjenkäytöstä.

 

Alkuperäinen artikkeli: HS Alaikäisten kesätyöpaikat tiukassa - alle 18-vuotias ei saa enää työskennellä edes kaupan kassalla: http://www.hs.fi/kotimaa/a1459736021952

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Reijo Jokela

"On kohtuutonta holhousta, että 17-vuotiaat eivät saa työskennellä esimerkiksi valintamyymälän kassalla".
17-vuotias myisi sitten tuotteita, joiden omasta käytöstä hän ei ole vielä henkisesti kypsä itse päättämään?

Käyttäjän hilkka kuva
Hilkka Kemppi

Yhtälailla esimerkiksi täysi-ikäisen kohdalla alkoholin anniskelussa nuori voi myydä väkeviä alkoholeja ennen kuin saa niitä itse nauttia. Tai alaikäinen autokaupan myyjä ei saa ajaa autoja, joita hän myy ennen riittävää ikää. On ammattitaitoa ja työhön ohjausta ymmärtää myyjän työn vastuu. En näe, että 17-vuotiaan ja 18-vuotiaan välinen keinotekoinen ikäraja olisi ratkaisu turvallisuuteen. Esitän ohjauksen lisäämistä hyvinvointiasemien tehtäväksi.

Reijo Jokela

"Tai alaikäinen autokaupan myyjä ei saa ajaa autoja, joita hän myy ennen riittävää ikää".
Auton ostamisessa ja myymisessähän ei ole ikärajaa, kuten alkoholissa.

Eero Mattila

Kuka näitä rajoittavia asetuksia tekee? Eikö voisi selvittää sen virkamiehen henkilöllisyyden ja antaa potkut?

Reijo Jokela

Tämä olisi mielestäni se oikea lähestymistapa. Puretaan säännöstelyä, sekä sen parissa puuhastelevia turhakkeita.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Syyttäminen on kyllä Suomen sekavaa ja epämääräistä ikäkäsite viidakkoa sillä usein tämänkaltaisia rajoituksia tehdään suojelemaan yleisesti "alaikäisiä" ajattelematta että se oikeastaan tarkoittaa kaikkia 0-18 vuotiata. Tämä sotku mm aiheutti kerran ihmisissä vihaa kun ehdotettiin että alaikäisest pitäisi saada entistä palavammin osaksi työmarkkinoita ja ihmiset käsittivät että sillä tarkoitettiin sylivauvojen passittamista työkkärien kortistoon. Suomeen pitäisikin saada paljontarkempi ja porrastetumpi ikämäärittely esim unesko määrittää ikävaiheet kuudenvuoden välein. Itselle muuten tuli joitainvuosia sitten eteen erikoinens tulkinta nuorisotakuusta kotikaupungissani jossa se oli käsitetty koskevan 13-17 vuotiaita ja kun täytin kahdeksantoista putosin nuorisotakuun piiristä pois vaikkaolin ymmärtänyt että nuorisotakuu koskee kaikkia 15-29 vuotiata.

Toimituksen poiminnat