Hilkka Kemppi Tukevasti ilmassa

Make America Great Again – vaalilupaus täynnä renessanssin kaipuuta

  • USA:n presidentinvaalit 2016 todistavat, että töitä tarvitsee edelleen tehdä.
    USA:n presidentinvaalit 2016 todistavat, että töitä tarvitsee edelleen tehdä.

Terveisiä USA:n Suomen suurlähetystön vaalivalvojaisista. Trumpista on valittu Yhdysvaltain 45. presidentti. Euroopan ja USA:n suhteiden rakentaminen jatkuu.

Katsoessani USA:n presidentinvaaleja – olen onnellinen, että Suomessa on poliittinen keskusta. Presidentinvaalit vahvistavat näkemystäni siitä, että ääripäiden korostuminen on meidän aikamme suurimpia haasteita. Keskeltä on hyvä viedä maailmaa eteenpäin.

USA:n presidentinvaaleista jäi mieleen neljä havaintoa: suuruuden renessanssi, muutostarve, nuorten häviö ja huoli ilmastonmuutoksesta.

Trumpin monia koskettanut vaalilupaus, ”Make America Great Again”, paljastaa Amerikan renessanssin kaipuun. Näyttää siltä, että tarve suurvallan vallankumouksiin ja voiman näytteisiin elää yhä, vaikka Yhdysvallat ei ole pystynyt vielä korjaamaan omankaan väestönsä eriarvoistumista. Helsingin Sanomissa ehdittiin spekuloimaan, että Yhdysvaltain presidentinvaalien päätyminen Donald Trumpin voittoon tarkoittaa epävarmuutta Euroopalle ja EU:lle, josta hyötyy Venäjän presidentti Vladimir Putin. Toisaalta, positiivisesti ajatellen, jos Yhdysvallat ja Venäjä löytävät toisensa, Koillisväylästä saattaa tulla uusi suurväylä ja suurvallat saattavat taipua diplomatiaan. Tällöin Suomen tunnustaminen osana Arktista nostaa jälleen painoarvoaan ja kahdenväliset suhteet molempiin suuntiin sekä Eurooppaan korostuvat.

Tavoite nostaa Amerikka jälleen suurvaltojen kärkeen sai jatkoa vaalivalvojaisten kiitos tilaisuudessa, jossa vastavalittu presidentti korosti maan tavoittelevan tulevaisuudessa aina ensisijaisesti omaa etuaan. Globaalisti kestävä kehitys saavutetaan kuitenkin vain, mikäli kaikilla mailla on yhteinen allekirjoitettu tavoite. Pariisin ilmastosopimuksen jälkeen on huolestuttavaa, että Trump ei myönnä uskovansa ilmastonmuutokseen. Ilmaston lämpenemistä ei kuitenkaan hillitä riittävästi, jos näin merkittävä valtio jättäytyy tekojen ulkopuolelle.

Äänestystulosta on kuvattu äänestyksenä Washingtonin valtaeliittiä vastaan, mutta äänestäjä tietojen taakse piiloutuu monta muutakin mielenkiintoista näkökulmaa: Lähes puolet äänestäjistä kokivat, että Yhdysvaltojen tulevaisuuteen tarvitaan muutosta, heistä 80 % ilmoitti olevansa Trumpin äänestäjiä. (CNN Election 2016). Trump nousi presidentiksi Republikaanien ehdokkaana, mutta hän nousi ehdokkaaksi politiikan ulkopuolelta. Kokemus muutoksen tarpeeseen yhdistää siis sekä presidentinvaaleja, Brexit-äänestystä, että Suomen eduskuntavaalien jytkyä. Koettu muutoksen tarve tulee ottaa tosissaan ja tietoa kansalle tulee tarjota muulloinkin kuin vaalipaneeleiden aikaan. Hyvä asia oli USA:n äänestysaktiivisuuden nousu.

On surullista, että nuorten äänestystulos ei voittanut. Nuoret äänestivät selvällä enemmistöllä Clintonin puolesta, kun taas Trumppiin luottivat tilastojen mukaan yli 45-vuotiaat miehet. Olisi jo aika herätä todellisuuteen, että nuorten on otettava suurempaa roolia yhteiskunnissa ympäri maailman ja tukea väestökehityksen myötä pieneneviä sukupolvia vastuun kantajiksi. Viimeisinä vuosina nuorten äänestysaktiivisuus on ollut laskussa ja kokemus osallisuudesta yhteiskuntaan on demokratian kannalta riittämätöntä.

Todellisuudessa tiedämme USA:n vastavalitusta presidentistä kovin vähän vaalihumun ulkopuolella ja vielä vähemmän tiedämme siitä, mitä hän Suomesta ajattelee. Aika näyttää ja yhteistyötä tullaan varmasti tekemään.

 

Hilkka Kemppi

Suomen Keskustanuorten puheenjohtaja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

"Toisaalta, positiivisesti ajatellen, jos Yhdysvallat ja Venäjä löytävät toisensa, "
Hyvä, siitä se alkaa hyväksyminen orastaa.
Odotan mielenkiinnolla miten negatiivinen Trump muuttuu positiiviseksi.

Käyttäjän pasikayhko kuva
Pasi Käyhkö

Suomen poliittinen keskusta ei mielestäni ole sama kuin Keskustapuolue. Kyseinen ideologia tähtää alkiolaisuuteen ja pysähtyneen maaseutuelämän ylläpitoon hinnalla millä hyvänsä.

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Voi olla että meillä on keskusta niminen puolue, mutta se politiikka mitä se hallituksessa harjoittaa on oikeistopolitiikkaa, -oikealta ohi Kokoomuksen-.

Toimituksen poiminnat