Hilkka Kemppi Tukevasti ilmassa

Kansalaisaloiteikää laskettava 16-vuoteen

Keskustanuorten puheenjohtaja esittää kansalaisaloitteen jättämisen ja allekirjoittamisen alaikärajan laskua 16-ikävuoteen. On tärkeää, että myös alle täysi-ikäisiä kannustetaan osallistumaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Vastaavaa keskustelua on käyty äänestysikärajan laskusta. Kansalaisaloitteen ikärajan tulee kävellä käsi kädessä äänioikeuden kanssa.

On kohtuullista, että henkilöllä, jota sitoo rikosoikeudellinen vastuu, on oikeus osallistua yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Myös yhteiskuntaopin opetus alkaa uuden opetussuunnitelman mukaan jo viidennellä luokalla, jonka vuoksi voidaan katsoa, että nuorten yhteiskunnallinen osaaminen ja tieto karttuu aikaisempaa nopeammin.

Nuorisobarometrin mukaan yhteenkuuluvuuden tunne on heikentynyt jyrkästi (Katse tulevaisuudessa, 2016). Myös nuorten äänestysaktiivisuus on alhainen, Keskustanuorten puheenjohtaja Kemppi peräänkuuluttaa tekoja nuorten osallisuuden kasvattamiseksi.

"Osallisuuden, kuulemisen ja kuulumisen kokemukset tukevat lasten ja nuorten yhteenkuuluvuuden tunneta, vähentävät yksinäisyyttä ja edistävät aktiivisen kansalaisuuden opettelua. Osallistumiseen ja rohkeisiin aloitteisiin nuoria tulisi kannustaa myös sen vuoksi, että pienikokoiset nuoret ikäluokat jäävät usein massassa vähemmistöön", Kemppi tiivistää.

 

Lisätietoja:

Suomen Keskustanuorten puheenjohtaja Hilkka Kemppi

+358 503 846 820

hilkka.kemppi@keskustanuoret.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Juu.Alaikäiset jolta on K-18v kielletty asiat onkin hyvin perillä politiikasta ja osaa valita päättäjät kuntiin.
Eiköhän 16 vee ole muuta kuin politiikka mielessä?
Lasketaan täysi ikäisyyden raja 16v. Kai nuo osaa myös silloin päättää juoko Alkoholia ja polttaako tupakkaa.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Äläpäs aliarvioi nuoria. Tuo oikeus ei missään tapauksessa velvoita kaikkia 16-vuotiaita osallistumaan yhteiskunnalliseen toimintaan, mutta antaa mahdollisuuden niille, jotka tahtovat osallistua.

Osa 16-vuotiaista on todella valveutuneita ja fiksuja. Minä en näe mitään estettä antaa heille oikeutta tehdä kansalaisaloitteita. Hehän kuitenkin ovat kansalaisia ja vieläpä riittävän kypsiä vastaamaan esim. rikosoikeudessa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kompromissi: 17 vuotta olkoon kansalaisaloitteen ikäraja.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Ikää kullakin on joko enemmän tai vähemmän, muttei koskaan 16-vuotta. Ei edes 16-vuotiaalla.

Toimituksen poiminnat