Hilkka Kemppi Tukevasti ilmassa

Keskustan paikka Suomen politiikassa

Puheenvuoroni Keskustan puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa 5.6.2019

 

Arvoisa puheenjohtaja ja kansanliikkeen kanssakulkijat!

 

Terveisiä hallitusneuvotteluista: piruja on helpompi kitkeä paperilla kuin eletystä elämässä. Kun teksti herää henkiin, siihen ottaa kantaa useampikin kuin kymmenen henkilöä. Siksi olemme tehneet töitä tarkasti. 

Muistan 2014 kun keskustan väki pohti, että me emme erotu oikeistossa tai vasemmistosta riittävästi. Uskallan väittää, että tämä harjoitus on auttanut meitä ymmärtämään keskustan paikkaa poliittisella kentällä. Ainakin minulle keskustan paikka on konkretisoitunut tämän työn kautta. 

OIKEISTON kanssa neuvoteltaessa me olemme olleet sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolustajia. Vääntö ammatillisen koulutuksen rahoituksesta ja opintotuen huoltajakorotuksesta tuntui pian päättyvällä hallituskaudella loputtomalta. Rahan vähentäminen ei ollut milloinkaan ongelma, mutta investoiminen sen sijaan oli usein vaikeaa. Oikeisto oli kumppanina luonteeltaan säilyttävä. 

VASEMMISTON kanssa neuvotteluissa puolustimme mm. yrittäjyyttä, verotuksen kohtuullisuutta, muutakin sivistystä kuin vain tutkintoon johtavaa koulutusta, vapaata kauppaa, Suomen kilpailukykyä, tiestön rahoja raiteiden rinnalla ja toimivia työllisyystoimia. Vasemmisto ei halua jättää ihmiselle painavaa vaatimusta pitää huolta itsestään, kun taas keskusta näkee ennaltaehkäisevän hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen, ihmisen oman vastuun, yhtenä keskeisimmistä työkaluista. Jotkut asiat menivät helpommin: yhteinen tavoite oli mm. panostaa koulutukseen, osaamiseen ja ilmastotoimiin. 

Kukaan muu ei ole kuluneina vuosina puolustanut perheiden valinnanvapautta, aluepolitiikkaa, suomalaista ruokaa ja metsää sekä kestävää kasvua.

Me olemme radikaali sosiaalista oikeudenmukaisuutta puolustava - uudistava liike - mutta samalla ihmisen omaa vastuuta herättävä, työtä tekevä kansanliike. Meidän tehtävä on pitää Suomi tasapainossa oikeiston ja vasemmiston välissä. Periaateohjelma sopii siis oikeaan. Nyt tämä tulee elää todeksi. Keskustasta on yhtä pitkä matka oikealle ja vasemmalle ja köyhyys ei poistu velkaa ottamalla.

Puolueen kehittäminen on kriittistä. Hallitusohjelman sisältöä ei voi jakaa vain EK-ryhmän suulla vaan meidän tulee saada koko kenttä innostumaan. Äänestän hallitukseen lähtemisen puolesta vain, jos me emme näe sitä pikalääkkeenä kannatuksen nousuun vaan olemme valmiita antamaan aikaa puolueen uudistamiseksi.

Ohjelmaa pidän linjaltaan hyvänä pohjana yhteistyölle, eikä sitä ole tehty vasemmalla kädellä vaan vahvan keskustan kautta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Blogisti näyttäisi ymmärtäneen otsikon sisällön niin kuin se kuuluu ymmärtää. Tuohon ei näin tiiviissä yhteydessä ole paljon lisättävää. Sokerina pohjalla on vielä: "Äänestän hallitukseen lähtemisen puolesta vain, jos me emme näe sitä pikalääkkeenä kannatuksen nousuun vaan olemme valmiita antamaan aikaa puolueen uudistamiseksi.".

Viime hallituskautta muistellessa siitä ei tule mieleen mitään, mikä viittaisi blogissa esiin tuotuihin näkemyksiin. Se ei ole väärin sanottu, kun kuluneen kauden aikana toistettiin, että keskusta ajaa kokoomuksesta oikealta ohi. Sipilä ilmoitti Keskisuomalaisessa kauden alussa, että kokoomus ja keskusta eroavat vain muutamissa yksityiskohdissa.

Vanhasen ja Kiviniemen kausilla oli vallalla täsmälleen sama peli. Puhuttiin jopa, muistelen että Vanhasen suulla, kokoomuksen ja keskustan voivan yhdistyä. Aika paksua.

Näistä molemmista jaksoista on seurannut totaaliset mahalaskut. Se on ollut aivan oikein niiden tekijöille. Äänestäjiä se on ikävällä tavalla turhauttanut ja luonut petettyjä odotuksia. Se on vahvistanut sitä kuvaa, että kepu pettää aina.

Saapahan nyt sitten nähdä, että mitä tuleman pitää. Kova hinku tuntuu olleen hallitukseen. Eikä siinä mitään, jos ei olla aatetta kaupalla, kuten aikaisemmin on säännöllisesti tapahtunut. Jotain mätää puolueen ytimessä on täytynyt aikaisemmin olla, kun sääntönä näyttää olleen täysin toiset pyrkimykset kuin mitä äänestäjille on tarjottu. Toivottavasti riittävän raikas tuuli puhaltaa syksyyn mennessä.

Käyttäjän jjrposti kuva
Jari Räihä

Mitä suotta, Erkki, ihmettelet. Kommunistien ja sosialistien hallituksessa kepu saa yhden ministerin, jopa kaksi, enemmän, kuin siinä toisessa vaihtoehdossa.
Miten itse valitsisit hillotolpat?

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Taidan olla niin naiivi, että odotan ministereiden toimivan kansalaisten parhaaksi. Ihan varma en kylläkään kaiken näkemäni perusteella uskalla olla.

Toimituksen poiminnat